Którą antenę do CB z tych dwóch?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzybek
    Ambiente
    • 2007
    • 103

panowie, ostatni raz was proszę, swoje sprawy załatwiajcie na PW, live, telefonicznie, czy jakkolwiek inaczej, byle nie na forum.
    żyjemy sobie w symbiozie, my korzystamy z was a wy z nas i nikogo tu nie obchodzi kto za co od kogo wziął ile kasy itp, spieprzajcie z tymi osobistymi wycieczkami stąd :evil:

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 08 21:37 ]
    zamykam i nie chcę słyszec więcej tych osobistych przepychanek :idea:

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 08 21:56 ]
    otwieram i NADAL nie chcę ich słyszeć, będą ostrzeżenia :idea:

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 08 21:57 ]
    :idea: temat został wyczyszczony z gównianych dyskusji.
    www.LeonClub.pl
  • Marcinisko
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 149

Czołem! Radio to samo, problem w antenie.Jedna dłuższa, ale wymaga chyba strojenia, druga krótsza, ale bez strojenia.Ta , czy ta
    Co Wasza wiedza i doświadczenie podpowiadają?

Komentarz

• eX
      Elegance
      • 2006
      • 980

druga antena. pierwsz to taki szit, pogiela sie przy 140 i nadjezdzajacym z przeciwka szybko tirze...

Komentarz

• SuchyX
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1170

Marcinisko, kolego ja bym brał tą dłuższą antenke ale mimno wszystko lepiej jakbyś zainwestował w dłuższego bata coś ok 150cm długości tylko to już trochę większy koszt jest.

Taką moge Ci polecić koszt ok 130zł bez podstawy magnetycznej.

PS. eX antena 66cm Ci się pogieła?? :shock:
        Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
        Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Ziomus1987
          Ambiente
          • 2007
          • 202

Ta pierwsza jak napisał eX szit. Druga wymaga strojenia ale to koszt 5-30 zł. Widzę ze jesteś z Gdyni to od razu powiem ze kolega w Rumi ostatnio za 10 zł stroił.
          Szukam pracy

Komentarz

• eX
            Elegance
            • 2006
            • 980

SuchyX, tak od polowy w gore masz cieniutki drucik, nawet przy sciaganiu mozna ja samemu w prosty sposob wygiac... Marcinisko, mam swr wiec moge sprobowac wystroic antene

Komentarz

• hEllo)
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 741

@Marcinisko

Czytam, że już w kraju

Wybieraj coś ok. 150 cm jak koledzy radzą.
              do tego dobra podstawa i będzie śmigać :szeroki_usmiech
              Podjedź do sklepu na Śląskiej to pomacasz sobie na żywo i porównasz ceny. Jeśli tam dokonasz zakupu to strojenie masz w cenie :wink:
              usrany pracą po same pachy

Komentarz

• sebasuperb
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1318

Marcinisko, żadne sunkery etc
                Sunker to jakaś podróbka Hustlera i Wilsona Little Willa bądź Sirio AS100
                Także jak koniecznie jakaś metrówka lub w granicach to z magnesówek ww. Hustler lub Wilson, lub coś na uchwyt np Lemm AT1200 .
                Ale zdecydowanie jak przedmówcy, im dłuższy bacik tym lepszy, także celuj w cos stylu ML 145 Jakieś Sirio bądź Presidenta :szeroki_usmiech
                [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• aciu
                  Rider
                  • 2005
                  • 685

wszystko zależy od kasy jaką chcesz przeznaczyć na antenę - pamiętaj aby nie wymagać więcej od anteny niż za nią zapłaciłeś :wink:
                  Moje zdanie, na antenie się nie oszczędza poczytaj to i to wiem, że dużo tego. Z gotowych rozwiązań popieram przedmówców. Minimum 1m, a 1,5m jest super. Typy Sirio AS 100, New Alaska, ML-145 napewno nie będziesz żałował.
                  W mieście jest taka kakafonia że nawet na wieszaku odbierzesz, jadnk na tracie anteny co podałeś to może 1-2 km potrafią coś załapać. Wybór należy do Ciebie.

Komentarz

• kabza
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 15

Ja polecić ci mogę SIRIO ML-145. Najlepsza antena jaką miałem i z czystym sumieniem mogę polecić.

Komentarz

• Marcinisko
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 149

Dzięki Panowie za odzew. Czy ta będzie w miarę OK?
                      Koszt strojenia to nie problem. Jak zapatrujecie się na jakość CB w pierwszym poście. Nie oczekuję niebios-jaka cena taki sprzęt, ale antenę to kupię dobrą.

Komentarz

• sebasuperb
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1318

Zamieszczone przez Marcinisko
                        Koszt strojenia to nie problem. Jak zapatrujecie się na jakość CB w pierwszym poście. Nie oczekuję niebios-jaka cena taki sprzęt, ale antenę to kupię dobrą.
                        Hustler jest OK :szeroki_usmiech
                        [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• Ziomus1987
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 202

Zamieszczone przez Marcinisko

Ja na takim śmigam i mi wystarcza Jednak większość radzi Ci kupić dużego bata Osobiście uważam, że lepiej dołożyć to 100-200 zł i kupić lepszy sprzęt bo potem możesz sie denerwować, że dużo szumów zakłóceń i ogólnie słaba jakość odbioru, a CB to wydatek jednorazowy :szeroki_usmiech

P.S
                          Jak Ci nie zależy bardzo na jakości to mogę Ci sprzedać moje TTI 880 jeszcze na ponad pól rocznej gwarancji :diabelski_usmiech
                          Szukam pracy

Komentarz

• oolsztyniak
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6647
                            • Superb II combi (3T5)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Najlepiej brac dluzsza lepszy zasieg itd. A strojenie to maly koszt
                            Ja mam taka okolo 1,50 i jestem zadowolony
                            Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                            Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• SuchyX
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1170

eX, ja śmigałem troche z New Alaska na magnesie i jakoś mi promiennik nie skrzywił tym bardziek że czasem zdażyło mi się ją schować do bagażnika i musiałem lekko ją zgiąć. Także twierdzenie że przy ściąganiu ją zegniesz jest mocno przesadzone

Komentarz

• oolsztyniak
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6647
                                • Superb II combi (3T5)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez SuchyX
                                Także twierdzenie że przy ściąganiu ją zegniesz jest mocno przesadzone
                                zgadzam sie. Ja mam ML 145 na magnes i też musze chować do bagażnika od czasu do czasu i jeszcze nie udało mi się jej zgiąć. Jest tak elastyczna, że naprawde jest ciężko ją wygiąć.
                                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• morgan
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 187

Zgadzam się w pełni z oolsztyniakiem również korzystam z anteny sirio ML 145 i naprawdę nie mam do czego się przyczepić. 8)

Komentarz

• ZipY
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 875

Zamieszczone przez oolsztyniak
                                    Zamieszczone przez SuchyX
                                    Także twierdzenie że przy ściąganiu ją zegniesz jest mocno przesadzone
                                    zgadzam sie. Ja mam ML 145 na magnes i też musze chować do bagażnika od czasu do czasu i jeszcze nie udało mi się jej zgiąć. Jest tak elastyczna, że naprawde jest ciężko ją wygiąć.
                                    Anteny generalnie nie wyginają się od wkładania ich do bagażnika i zaginania... to dokładnie tak samo jak antena pracuje podczas jazdy. Anteny się gną od gwałtownego działania czegoś - np. gałąź drzewa podczas jazdy. Wtedy na mur się zegnie.

Wszystkich, którzy polecają anteny dłuższe zdecydowanie popieram. Skracanie długości anten polega na nadrabianiu innymi parametrami... bo antena musi mieć długość falową!!! Rzeczywistą lub w przypadku anten skróconych pozorną!!! Zresztą to jest tak jak z wysokim człowiekiem w tłumie On na mur lepiej słyszy kiedy ktoś mówi do tłumu i mniej zgubi słów z tego wszystkiego... przy okazji wyłapie wszystkie "śmieci" eterowe - i te bliskie i te dalekie

Pozdrawiam!
                                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Marcinisko
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 149

Wielkie dzięki Panowie za porady. Myślę, że ostatecznie zdecyduję się na zestaw pt. Radio cb sunker elite two+ic-100 tak jak tutajtak jak tutaj[/URL] Ponieważ parkuję przed blokiem i często mam wózek w bagażniku, trudno bu mi było chować bata o długości 145 cm.

Komentarz

• Pestka
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1208

Marcinisko, ja mam bata ML 145 i swietnie sie miesci z pelnym bagaznikiem...tylko już nie na magnes bo moja podstawka się zesrała i teraz mam uchyt na stale na klapie...wygląda nieco lepiej.... radyjko mam Unidena Pro 520XL

Radosc z uzytkowania jest nieziemska
                                        "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz." Julian Tuwim
                                        MOJA OSTATNIA: http://sexikowo.myminicity.com/ - nowy członek
                                        http://sexikowo.myminicity.com/env - dbamy o środowisko
                                        http://sexikowo.myminicity.com/sec - bezpieczenstwo
                                        http://sexikowo.myminicity.com/tra - transport
                                        http://sexikowo.myminicity.com/ind - praca

Komentarz

• Ziomal
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 5841
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Tyle co ja jeżdzę to mi wystarcza Hustler , mała podstawa w miare długi bat w połączeniu z U 520 bardzo ładnie się zbiera
                                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Marcinisko
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 149

Ostatecznie powoli skłaniam się ku Uniden Pro 520 XL + Hustler IC 100. Wszędzie te radio chwalą. Ostatnio jednak pojawiły się niepokojące donosy na temat jakości tego radyjka cb-radio -forum . Ponieważ nie ma ono homologacji, a i tak jest duże wzięcie sprowadzają i sprzedaja radyjka produkowane w Chinach. Co wiecej piszą, że te radyjka "sieją" przez kilka kanałów. Myślę, że warto by było dać + 60 zl w stosunku do planu pierwotnego ( Sunker Elite two), jednak wobec opisywanych problemów sam już nie wiem :?: :?: ops: :?:

Komentarz

• eX
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 980

prawda jest taka ze uniden kilka lat temu byl tak malo popularny jak zwykla koszulka z tesco. a ludzie zaczeli to kupowac. niestety jakosc radia po mimo tego ze sluchy niasa ze to na bazie presidenta, pozostawia wiele do zyczenia. nie chce sie klocic z uzytkownikami tego radia bo kazdy swoje zachwala takze szacun dla wszystkich uzytkownikow CB

Komentarz

• SuchyX
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1170

eX, czyli że co że sieje ??? Najpierw radze przeprowadzić testy a dopiero mówić że Uniden to i tamto równie dobrze może być tak że Uniden wydał produkt paramtrowo taki sam jak President i o wiele tańszy zaczął się sprzedawać a President tracił bo jego radia nie schodziły i firma mogła posmarowac kasą gdzie potrzeba stąd może być że jest zakazne itd.. możemy tylko spekulowac dlaczego itd. prawdy się nie dowiemy ja uważam że Uniden ma tak samo dobre radia co Presidnet mało tego na podzsespołach presidenta i sporo tańsze więc nie widze sensu przepłacania Uniden to President w wersji NoName :P Zresztą każdy kupuje co mu podchodzi i koniec dyskusji o gustach. 8)

Komentarz

• eX
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 980

SuchyX, unideny to pelna chinszczyzna. rozbierz radio sprawdz co tam siedzi w srodku. testy? ok mialem kilka radyjek wiec porownanie jest. kupilem akurat prasidenta bo byla premia. a tak jezdzilem na alanach kobrze itd. w ciezarowkach mam alany (kilka modeli) i naprawde sa dobre, a wolal bym kupic alana niz unidena, choc alany to podobno szumofony jakich malo.

najlepsze radio? Cobra 19+ (nie mylic z plastikowymi cobrami 19DX) takie jak z aukcji

nie ma lepszego. niestety nie moge sie zebrac do naprawy mikrofonu

takze nie pisalem poprzedniego posta nie myslac i opierajac sie na samych pogloskach. z jakiegos powodu uniden nie ma homologacji to jest fakt, ale nie uwierze ze president posmarowal i to i tamto...

kazdy ma swoje przekonania, jeden kupi octavke a drugi passata, bo octavka to niby tandetna podrobka. takze wszystko ma swoich zwolennikow i przeciwnikow.
                                                  kazdy kupuje co mu pasuje albo na co go stac

pozdrawiam serdecznie kolege 8)

Komentarz

Pracuję...